luni, 7 decembrie 2009

VOCILE DIN CAPUL MEU


Ca mai toate lucrurile bune din viaţa mea, „întâlnirea” cu Laurie Anderson s-a produs exact atunci când ma aşteptam mai puţin, cu emoţie de tăiat respiraţia şi puls accelerat. Acasă, într-o seară oarecare, eu nemachiată, în halat şi papuci, plictisită, cu eterna ţigară fumegând în colţul gurii, îmi răsfiram pentru a „n” –a oară colecţia de cd-uri. Şi descopăr un cd primit cadou relativ recent pe care nu apucasem să-l ascult. Albumul „Mr Heartbreaker”al lui Laurie Anderson. „Ok”, îmi spun, „Hai să vedem ce are de...cântat doamna asta!”. Şi-ascult. Şi-ascult. Şi-ascult.

Şi-nlemnesc! Vocea lui Laurie, gravă, uşor tristă, purtând în ea amintiri parcă dintr-o altă lume, m-a teleportat instantaneu într-o dimensiune căreia, fără să ştiu, îi duceam dorul. M-a durut vocea ei. Fiindcă vocea ei transpune atât de mult încât doare. Efect de transă în toată regula. Laurie Anderson nu cântă, Laurie Anderson filigranează stări, tonuri,accente, cuvinte, în sunete.
Muzical vorbind avem de-a face cu un rock experimental, condimentat uneori cu influenţe de jazz, mergând către progressive şi atingând puternic latura electronică.
Născută în 1947 la Chicago, Laurie Anderson s-a afirmat încă de la sfârşitul anilor 60 pe scena New York-ului.
Happening-urile şi performance-urile, ce reprezentau la vremea respectivă o surprinzatoare direcţie de exprimare artistică au însoţit încă de timpuriu muzica inventată de Laurie Anderson.
Genul artistic abordat este aproape imposibil de clasificat. În 1969 atrage atenţia printr-o melodie compusă din sunete de claxoane, multiplele experimente sonore şi nu numai fiind o constantă şi o caracteristică a artistei, numarându-se astfel printre pionierii formelor de manifestare postmodernistă.
La bază istoric de artă, Laurie este deopotrivă sculptoriţă şi poetă (cu şase volume publicate până în anul 2000). Instrumentul său preferat este vioara dar pe albumul Big Science de exemplu, în afara de voce si viori, foloseşte la fel de bine claviaturile, instrumentele de percuţie, vocaderul şi nu în ultimul rând mixerul.
Şi, dacă ar fi să vă recomand un album pe care sub nici o formă, dar sub nici o formă nu aveţi voie să-l rataţi, acesta ar fi Life on a String. Savuraţi cu ochii închişi One Beautiful Evening sau Washington Street şi veţi înţelege, simţi, trăi ceea ce vă povesteam mai sus.
V-am spus cumva că Laurie este gay? Nuuuu? Ei bine, este!

*Ladies, o halucinatie de piesa!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am descoperit-o pe Laurie prin 2003. Am inceput cu "Bright red". Parca ascultam o voce din vis :)

fiord84 spunea...

Merry Christmass

Florentina Ionescu spunea...

Multumesc mult, fiord84! Sarbatori fericite si tie!

mishu spunea...

Nu am auzit de aceasta L.A. insa ascult acum ce a-ti postat si chiar imi place.''Vocile din capul meu'' vor da play imediat si va merge concertul din August Rush...Nu v-am mai citit o scurta perioada, am fost plecata la un seminar la Atena + o raceala achizitionata duty free, de unde si suspectarea de ''gripa noua'' si asa ne-am trezit toti colegii internati pentru analize...ce mai a fost hilar... doar un stranut si a fost de-ajuns! E bine cand totul se termina cu bine...Cum merge cartea? Nu aduce Mos Craciun nimic in acest sens ?

Anonim spunea...

ceea ce I was privire pentru, multumesc

LiaLia spunea...

Eu am ascultat-o prima dată copilă fiind, pe un vinyl adus de frate-meu mai mare. M-a tulburat peste măsură O Superman, aveam impresia că e muzică din filme sf :)
Am dat întâmplător de blogul tău și mă înclin cu grație pentru ce am găsit. Felicitări! Sunt bucuroasă de asemenea întâmplări, mai ales că tocmai azi am scris ceva foarte important pentru mine și mă bucur că nu sunt singura care cred așa. Îmi permit să te adaug la lista mea de prieteni. Cu bine.

radiowhisper.com spunea...

Hristos a inviat!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!