vineri, 3 martie 2017

24 SAU TU ȘTII CE SĂ FACI CU TIMPUL TĂU?

Când vine vorba despre timp, în ciuda oricăror diferențe dintre noi, trebuie să recunoaștem că fiecare suntem mari maeștrii la risipitul lui. Risipa  se ascunde sub varii scuze, de la „jobul ăsta nu mă reprezintă dar trebuie să câștig niște bani” până la inconștiența lui  „am tot timpul din lume să fac schimbări”.

Sunt Stan Pățitul la capitolul timp, mi-am chinuit până la tortură generozitatea  bunului prieten TIMP și a fost cât pe-aci  să mi-l fac inamic. 

Ironic  și cumva paradoxal,  de-un timp încoace mă tot perpelesc că trebuie să dau o direcție cu mai multă noimă timpului meu.  Și-n răstimpul ăsta de căutare și de redefinire, ce să fac? Îmi dau blană la seriale online!  Că nu se știe niciodată de unde sare revelația și-apoi știu prea bine că mintea mea năroadă reacționează la motivaționalele încă neinventate, din familia lui „UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ”, de-aici și noua secțiune a blogului meu, inaugurată  taman cu postarea acestui articol.  Mă gândesc că or mai fi și alți doritori de motivaționale spontane și libere de ideologii.  Niște motivaționale  care să navigheze ca niște pirați  prin mările motivaționalelor la modă și periculos de bine intenționate.  Recunosc din capul locului că motivaționalele mele nu sunt  întotdeauna  blânde și radioase,  frumusețea lor abundă de cele mai multe ori  în cinism  iar când sunt fucked up rău de tot, sunt calde ca pânza de bomfaier care s-a încins prea tare.  
Pe cărarea asta am ajuns acum vreo două săptămâni  la serialul 24, un action&adventure din 2001-2014, cu Kiefer Sutherland.  Nu am fost niciodată o mare fană a lui, l-am considerat un actor corect dar destul de șters. Deh, l-am subapreciat și n-ar fi prima dată în viață când alunec  în păcatul ăsta.
Pentru că, oameni buni, vă mărturisesc  chiar acum, în timp ce-i ascult în fundal pe foștii copii de la Kris Kross cu Jump, că Jack Bauer mi-a configurat  cele mai tari motivaționale despre timp.

Cine e Jack Bauer?

Un tip hotărât și controversat, mereu om de bază al fiecărui președinte vremelnic  al Statelor Unite, mereu  ex agent  anti tero, mereu în criză de timp, mereu cu soarta Statelor Unite și uneori a lumii  trântite-n brațe, peste voința lui.  El e tipul care trebuie să inventeze și să adopte cele mai scandaloase dar eficiente soluții la cele mai teroriste probleme.  Omul nu stă pe gânduri  să aplice o tortură sănătoasă suspectului dacă situația o cere, mijloacele lui sunt cateodată dincolo de neortodoxe dar ca rezultat, lumea e salvată.
 Însă nu despre asta vreau să vă vorbesc aici.  Ci despre cele 24 de ore ale unei zile pe care Jackuță (că pe la sezonul 8 am ajuns să i mă adresez cu o intimitate duioasă, încurajatoare și plină de respect ) le valorizează cu sfințenie nazistă, nepierzând nici măcar o secundă.  O dată nu l-am văzut mâncând, dormind în front sau în pat, bâjbâind  fără scrupule  pe la baie sau te miri pe unde.  Nici dacă este împușcat sau torturat (ca deh, karma is a bitch!) nu pierde timpul cu văitatul, se vindecă demn și proactiv, din mers. El CHIAR e un tip super para mega adunat!  

Jack Bauer e stăpânul perfect al timpului său.  El mi-a dat revelația valorii timpului și tot el e cel care mi-a bătut indirect obrazul pentru risipa mea sinistră, pentru timpul  proprietate personală care țipă la mine neputincios, eu prostindu-mă cu acțiuni care nu-mi salvează nici măcar propria lume, d-apoi pe-a altora.

Let’s get back to work

Eroul meu făcut din aliaj de navă spatială spune asta  aproape în fiecare episod,  ori de câte ori  i se pare că lumea dă semne c-ar putea să ardă gazu’ fără folos și să filozofeze inutil în loc să treacă la acțiune.
Așa că după două săptămâni de școală intensivă cu Jack Bauer și după multe seri în care A mă întreba de cum intra în casă:  „Și, cum îi mai merge lui Jack?”  iar eu îi răspundeam:  „Of, nici nu știu ce naiba să mai zic, că trece amărâtu’ prin niște situații de nu le doresc nici la dușmani! Nu te superi că mai stau pe-aici cu el, da? Că pe bune, la ce i se întâmplă, are mare nevoie de mine...”,  AM DEVENIT HOTĂRÂTĂ SA DAU VALOARE TIMPULUI MEU!
Și pe bune că momentul  acela a făcut diferența pentru ceea ce a urmat.  Motivaționalul  meu atipic a funcționat iar Jack Bauer a urcat in galeria mea de eroi, alături de Murphy, Gandhi si Freddie Mercury.

Ce am învățat prin Jack Bauer?

1.    Că 24 de ore, bine și iscusit folosite, pot rezolva situații cu care alții își bat capul o viață. Cu condiția să știi exact ce vrei și apoi să-ți inventezi instrumentele adaptate situației respective. 
     Dacă a reușit Jack Bauer să lupte aproape singur cu hoarde de teroriști, sigur îți iese și ție.
2.    E vital să găsești în tine destul curaj și hotărâre cât să nu te lași amețit de un călduț familiar sau de o pseudo siguranță și să dai timpului tău respectul cuvenit, el nu e o resursă infinită și ceea ce nu faci la timp se poate concretiza într-o mare pierdere. Nu totul este recuperabil. 
     Jack Bauer a refuzat bălteala liniștită când a auzit chemarea.
3.    Fii suficient de încăpățânat cât interesele si temerile altora să nu îți tulbure propriile decizii și să îți schimbe drumul. 
     Păi da, Jack Bauer nu l-a ascultat nici pe Președinte când a înțeles că până și Președinții pot fi bad or weak guys.
4.    Timpul înseamnă și schimbare.  Însă numai prin acțiunile sau inacțiunile noastre ne vom defini următoarea bucată de viață. Alegerile sunt cele care ne valorizează timpul. Timp pierdut sau timp câștigat. 
      La capitolul asta, Jack Bauer e un ninja la puterea 100.
5.    Orice timp e bun câtă vreme ai un plan bine conturat. 
     Și dacă la Jack Bauer planul a mers și când îi stăteau împotrivă armate, la tine, care ai de-a face numai cu civili...ce poate fi mai simplu?!
6.    Timpul, corect privit și înțelept folosit, e cel mai bun prieten al omului. Fiecare perioadă de timp, din copilărie și până la cea mai tomnatică maturitate, ne răsplătește cu frumusețe dacă suntem deschiși să învățăm prin fiecare întâmplare și pe măsură ce întelegem lecția, să ne poziționam armonios față de tot ceea ce compune acel timp. 
     Hmmm, la Jack Bauer armonia e mai discutabilă și mai greu de înțeles. El are armonia LUI!
7.    Timpul ne aduce un dar extrem de pretios: atingerea propriului potențial. Nu in mod pasiv, în timp ce stăm cu mâinile în sân ci fiind mereu în căutarea unei forme mai bune și mai șlefuite a ceea ce suntem. 
     Iar Jack Bauer, de la o serie la alta, distruge inamici din ce în ce mai periculoși. Adică, în meseria lui, el devine tot mai bun!
8.    Timpul corect folosit adună comori în om. Toate experiențele echilibrat asumate, toate amintirile frumos așezate pe rafturile lor dau omului acea strălucire pe care nicio haină si niciun fard nu știe să le fabrice. 
     Asta nu se aplică la Jack Bauer pentru că el e un tip mai măcinat.
9.    Timpul nu poate fi păcălit și nimeni nu are monopolul său. Adu-ți aminte asta ori de câte ori câte cineva încearcă să pună stăpânire pe timpul tău și hotărăște în numele tău ceea ce meriți.  Fie că e vorba de un șef, de un partener, de un amic etc. 
     Eh, Jack Bauer avea o vorbă aici: "Oricine ar fi, până în ultima clipă a vieții sale, fă-l să regrete!"


10.    Respectă-ți timpul și timpul te va respecta! 

Nu mă pot abține să nu vă împărtășesc  în final o glumă favorită cu și despre Jack Bauer!!!
Și, ca de obicei, coloana sonoră a articolului:

Niciun comentariu: