luni, 29 mai 2017

PARADISIAD CAFE

Duminică, 28 mai, anul Domnului 2017

Paradiasiad Cafe, locul secret de întâlnire al lui Dumnezeu cu Satana. Locație cosmic-cochetă, discretă, invizibilă pentru sfinții de rând, îngerii de treabă sau cei decăzuți. Aerul miroase a tămâie cu mosc. În fundal, un înger digital improvizează o simfonie la harpa cu coarde de chitară electrică. Luminile sunt difuze, proiectate direct din apele podelei.
La singura masă din local, Dumnezeu și Satana. Întâlnire de urgență.


Dumnezeu, really pissed off: „Satană, să știi că de data asta ai făcut-o lată. Îmi vine să te iau de guler și să-ți pun lacătul pe iad.”

Satana, nedumerit: „Ce-ai, Doamne?! Ce-am mai făcut?”

Dumnezeu, nervos:  „Coaliția pentru Familie? Huh?”

Satana, indignat: „Doamne, mă jignești...Acum mă ridic de la masă și plec. Dacă după atâta amar de eternitate, Tu, tocmai Tu, ai ajuns să crezi că în halul ăsta poate să arate o creație de-a mea...”

Dumnezeu, împăciuitor: „Drace, stai cuminte, c-am întrebat, n-am dat cu parul! Și-acum chiar nu-i cazul să ne certăm între noi. Știi că lucrarea mea nu merge fără a ta și, la o adică, suntem parteneri. Ca să ne iasă dihotomia trebuie să ne mai și consultăm, right? Zici că aici nu e mâna ta?”

Satana, vanitos-intrigat: „Doamne, jur pe prăvălia mea! Mie-mi plac chestiile elegante, păcatul trebuie să aibă stil, mă știi doar. Avocatul Diavolului, Al Pacino, ștaif, poveste, finețuri. Yep, that’s me.”

Dumnezeu, încurcat: „Ok, ok. Acu’ vrei să mă faci să mă simt prost că mi-a trecut prin cap? Pfui, drace....om avea concurență?”

Satana, șerpuitor-peiorativ: „Apăi, Doamne, nu Tu i-ai vrut cu liber arbitru? Poftim, liberul arbitru! Când ți-am zis că or să se măcelărească între ei, Tu... „nu și nu, că trebuie să înțeleagă și să aleagă”. Zău, Doamne, ești un tip așa de smart, dar pe bune că habar n-ai în ce te-ai băgat. Tembelii ăștia reușesc să ne saboteze pe-amândoi. Că despre asta e vorba în lucrarea lor. Happy?”

Dumnezeu, exasperat: „Mi-au scos toate vorbele din context, mi-au răstălmacit mesajele, m-au făcut să par un zeu crud și bătut în cap. Satană, tu înțelegi că ăștia mă discreditează în fața lumii? Dacă mă cunoaște cineva prin ei, sunt doar un barbar sadic și încuiat...Un amărât de hater cu probleme de identitate...New follower-și? După chipul și asemănarea lor?! Am coșmaruri, Satană...”

Satana, abătut, dar cu oareșce sclipiri de narcisism drăcesc: „Da’ pe mine, că m-au făcut o bestie dezaxată, cu copite și coarne, lipsită de orice viziune și talent? Unde-i frumusețea mea otrăvitoare, unde-i inteligența mea diabolică? Bine, hai să zicem că pe ei știu eu cum să-i prind și să-i ard.
Dar, Doamne, să reusească nehotărâții ăștia să te facă până și pe Tine, să te îndoiești de mine? Pe bune?! Cum să-ți treacă prin cap că aș putea să mă transform, taman eu, splendoarea tuturor viciilor, într-un idiot cu ochii roșii, cu planuri întocmite abulic, fără fir de creier și de imaginație? Acu’ zi Tu, Doamne, mă vezi Tu pe mine în stare să inventez o odă a prostiei atât de abrutizantă? Tu le-ai citit programul? Mie nu mi-ar fi trecut prin cap absurditățile alea nici cu mintea prăjită de la droguri, nici (să mă scuzi) de la psalmi prost înțeleși. Dar am zis că nah, sunt fanii Tăi și au luat-o razna, știi că ai darul să fii greșit interpretat, mult mai des decât mine. Eu doar am stat pe coada mea și am privit dezgustat.”

Dumnezeu, și mai abătut: „Băi, Satană, mi-au pus ăștia niște vorbe-n gură de mă doare capul. Cică familie în numele meu, morala creștină, valori tradiționale...Care valori, care morală?! De câte ori trebuie să le mai explic? Că mă lupt de vreo două ere ca să devin jenant de explicit, fix pe înțelesul ălora ca ei. L-am trimis pe fii-miu, înțelegi? PE FIU-MIU!  Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți. Whats so f******    complicated?...”

Satana, cinic condescendent: „Doamne, culegi ce-ai semănat. I-ai chemat pe toți la Tine, n-ai decât să te speli cu ei pe cap. Când mi-am publicat și eu poruncile, ai zis că-s un elitist decadent. Când am băgat la păcatele capitale: prostia, infatuarea, solipsismul, autoamăgirea, conformismul, lipsa de perspectivă, orgoliul neproductiv și lipsa de estetică, ai zis că eu, EU sunt RĂUL. Dar ia zi sincer, dacă mi-i lăsai pe-ăștia mie, ar mai fi ajuns să facă RĂUL pe care îl fac acum?”

Dumnezeu, iritat: „Drace, nu mă ameți! Nu te-am chemat ca să îmi ții tocmai tu prelegeri. Știm amândoi că lumea asta nu-i numai în alb și negru. Mai bine, hai să ne gândim! Ce facem acum cu ei?”

Satana, mijindu-și ochii: „Doamne,  acu’ nu știu ce să zic...Da’ cu dinozaurii ai avut un plan bun!”
Niciun comentariu: